skagen

Skagen

Det är enkelt att ta sig till Skagen. Vill du inte köra själv går tåget från Frederikshavn, stationen ligger på promenadavstånd från färjan.
Fredrikshamn i Danmark​

Skagen på toppen av Jylland

På Danmarks nordligaste spets, med Skagerrak i nordväst och Kattegatt i nordöst, ligger Skagen. Namnet är detsamma på staden, som förstås är landets nordligaste, samt på området som omgärdar den.

Att den lilla fiskestaden med bara åttatusen invånare är känd över hela världen beror till stor del på – ljuset. Regionen som omgärdas av hav på två håll är känt för sitt mycket säregna ljus, som inte bara inspirerat hela Nordjylland att kalla sig Ljusets Land, utan även var inspirationskällan till de konstverk från 1870- och 1880-talen som namngivit hela konstnärs-gruppen Skagenmålarna och nu utgör en väsentlig del av Danmarks konstskatt.

Det är enkelt att ta sig till Skagen. Vill du inte köra själv går tåget från Frederikshavn, stationen ligger på promenadavstånd från färjan.

Ljuset längs de långa kust-sträckorna blev fokus i de kända danska impressionisternas verk och målningarna är tidlösa och mycket uppskattade världen över.

Den som vill upptäcka stränderna får inte missa Råbjerg Mile strax utanför Skagen. En vandrande sanddyn så stor att den täcker en tredjedel av Nordjyllands hals i bredd med sin yta på ca en kvadratkilometer. Sanddynen vandrar ungefär 15-20 meter årligen och har sedan år 1900 hunnit förflytta sig 1 500 meter. Sandflykten på Skagen började dock ställa till problem redan på femtonhundratalet, till exempel för St Laurentii kyrka som övergavs och nu är känd som det populära utflykts-målet Den tilsandade kirke.

Själva Skagen stad har under de senaste åren ändrat karaktär från att vara ett fiskesamhälle till att i allt större utsträckning livnära sig på turismen. I hamnen kan man äta nyfångade räkor och, om man har tur, även sikta val ute i sundet.

Färjor

Det är lätt att ta sig med färja till Frederikshavn med färja. Stena Lines stora färjor avgår flera gånger dagligen från Göteborg . Du får en skön resa med god mat och shopping..

Nordjylland

Norra delen av Jylland har länge varit ett omåttligt populärt turistmål.

Danmark över dagen

Njut av båtresan och se dig om kring i staden. Vill du så hinner du till Skagen eller Ålborg när du åker till Danmark över dagen.

The Reef

The Reef Fredrikshamn är en liten klick av den karibiska övärlden. Här bland djungler och vattenfall finns äventyret, redo att upptäckas av dig eller dina barn.

© 2017-2022 Martin Ivarson